La via romana del Capsacosta, antiga Via Annia, és un ramal de la Via Augusta que unia Roma amb Cádiz passant pels Pirineus. Des de Figueres entrava cap a la zona de la muntanya i després de travessar la plana de Bianya s’enfilava pel Capsacosta i seguia cap al Coll d’Ares per tornar a enllaçar a la Gàl·lia. 

Als textos clàssics llatins aquesta via no surt esmentada. No serà fins el segle X d.C. que es trobem els primers documents que ens donen notícies de la via i no és fins al segle XII que trobem la primera referència escrita sobre la part occidental d’aquesta. Es troba en l’acta de consagració de l’església de Sant Salvador de Bianya l’any 1170. La identificació de la via del Capsacosta com un camí romà, data del segle XVII, tot i que són referències només a parts concretes de la via, no existint-ne cap sobre el seu recorregut de dalt baix.

En l’època moderna, la Via es convertí en el camí ral d’Olot a Camprodon.  En els darrers anys ha estat un camí ramader per a baixar i pujar el bestiar des de les muntanyes a la costa. 

El tram ben conservar transcorre entre Sant Pau Vell, al terme municipal de Sant Pau de Segúries, i el Pas dels Traginers, a la Vall de Bianya. 

Al llarg del seu recorregut es poden observar els trams empedrats i elements constructius del camí com canals de desguàs de l’aigua, una antiga pedrera, guarda-rodes,…

Aquesta Via és considerada un Bé Cultural d’Interès Nacional i el camí està inclòs dins l’inventari de camins municipals de la Vall de Bianya com a “Camí ral d’Olot a Camprodon” i catalogat com a camí ral i camí ramader.


 

Font web: Patrimoni de la Garrotxa, llistat de patrimoni cultural i arquitectònic: Via romana de Capsacosta https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3089/